Vreo douăzeci de copii așezați pe scaune înșirate de-a lungul a trei dintre pereții unei încăperi de la un centru social din Baia Mare stau cu ochii ațintiți asupra unei tinere ce le vorbește ușor emoționată.
A început prin a se prezenta deși copiii o știau deja: e Renata Mihaly, are 21 de ani, e membră în Asociația Young Roma Maramureș și studentă în anul III la Facultatea de Arte Decorative și Design din Cluj-Napoca.
La un moment dat deschide cartea pe care o ținea în mână și le arată copiilor câteva pagini. Cartea are o mulțime de ilustrații, toate făcute de Renata și spune povestea unui tânăr cu dizabilități. Titlul cărții e Loli – acronim pentru lipsurile omului nu limitează inima – și a fost scrisă de stilistul și designerul vestimentar Lorand Coza.
Renata s-a înscris la școala de modeling a lui Lorand când avea 13 ani. Era foarte timidă, iar cursurile de modeling au ajutat-o să comunice și să socializeze. Au ajutat-o să obțină și primele ei câștiguri provenite din ajutorul pe care i-l dădea lui Lorand la crearea ținutelor și la machiajul pentru ședințele foto ale mall-ului din localitate.
În acea perioadă Renata era elevă în clasa a VIII-a la Liceul de Arte din Baia Mare și s-a hotărât că vrea să facă design vestimentar, așa că în clasa IX-a s-a înscris la același liceu la clasa de textile.
O altă sursă de venit a devenit prezența ei în trupa Ursitoarelor, un grup de fete care creează un spectacol pentru botezuri. Colaborarea cu Ursitoarele continuă iar cei mai mulți dintre prietenii ei sunt din cercul trupei.
Renata continuă să facă și machiaj, dar doar pentru câteva prietene pentru că timpul nu-i permite.
E studentă în ultimul an și are de pregătit lucrarea de licență pentru care a ales o temă roma pe care vrea să o reinterpreteze într-o colecție de 12 produse, ținute unisex, purtabile, create minimalist prin care vrea să evidențieze lucrurile frumoase: cultura, munca pe care o fac romii, cum abordează ei metalul, steagul romilor cu tot ce reprezintă el, culorile verde și albastru.
Ținutele ar trebui prezentate într-o paradă ce se face de regulă la final de an universitar, la gala Universității de Artă și Design. Absolvenții de anul trecut și-au prezentat lucrările în ateliere, pe manechine. Deocamdată nu se știe cum va fi de data asta.
Încă face cursuri online – nu și-a mai întâlnit fizic colegii și profesorii din martie 2020. Renata a intrat la facultate în 2019 în urma unui examen.
Pentru a intra la facultate sunt trei probe: prima e un portret în creion în care candidații trebuie să deseneze un model pe care îl au în față, a doua un portret în culoare iar a treia un interviu și prezentarea unei mape cu lucrări.
”Am avut mari emoții: nu mă așteptam să intru printre primii. Dacă nu intram mai așteptam un an și dădeam tot acolo pentru că altceva nu mă vedeam făcând. Toată lumea era agitată că e concurență – am intrat a treia. Am încercat să merg și pe loc de romi dar nu s-a putut pentru că singurul loc era la pedagogie. Am solicitat mutarea locului la Modă dar nu s-a aprobat. La secretariat au fost foarte severe cu mine când le-am spus despre asta: cum vă permiteți să cereți așa ceva? dacă vrei domnișoară mergi ori la Pedagogie ori participi cu ceilalți candidați. Am răspuns că nu vreau să merg la Pedagogie și o să particip cu ceilalți candidați. A fost singurul moment când m-am simțit foarte prost din cauza etniei. Eram pusă pe gânduri dar am înțeles: de regulă doamnele de la secretariat sunt așa, mai reci. Vezi domnișoară ai putut și fără locul respectiv – mi-au spus după examen.”
La liceul de artă a fost pe un loc de romi și nu a avut nicio problemă. Se prezintă tot timpul ca fiind de etnie romă.
Renata provine dintr-o familie mixtă: tatăl e maghiar, iar mama e romă. Acasă și în familia extinsă se vorbește în română, iar Renata nu știe nici romani nici maghiară. Și i-e ciudă că nu știe. Cu atât mai mult cu cât mama ei pe care o consideră ca fiind cea mai bună prietenă e profesoară de limba romani și o activistă pentru drepturile etniei.
Acum mama Renatei lucrează la Direcția de Asistență Socială din cadrul Primăriei din Baia Mare și e implicată în tot felul de proiecte de sprijinire a etnicilor romi. Unul dintre ele e programul de mentorat a copiilor de etnie romă la finalul căruia a invitat-o și pe fiica ei să vorbească.
Renata a ales să le arate câteva dintre lucrările pe care le-a făcut, să le vorbească despre cât de importantă e școala pentru ea, să-i felicite pentru ceea ce au făcut până acum și să le spună că va fi alături de ei cu brațele deschise ori de câte ori vor avea nevoie de un sfat.
Felicitări Renata Mihaly esti un exemplu pentru mulți tineri.